بازو درد، حس ناخوشایند یا دردناکی است که ممکن است در هر ناحیهای از بازو به وجود بیاید. بازو درد میتواند شامل درد مچ، آرنج و شانه باشد. دراین مقاله به علل بازو درد و تشخیص و درمان آن خواهیم پرداخت.
دلایل مختلفی برای بروز بازو درد وجود دارد. رایجترین علت بروز بازو درد جراحت یا خستگی عضلانی است. بسته به دلیل بروز آن، درد ممکن است به صورت ناگهانی شروع شده و از بین برود یا اینکه به تدریج بر شدت آن افزوده شود.
علائم درد بازو چیست؟
علائمی که میتواند با بازو درد همراه باشد به علت بروز آن بستگی دارد. این علائم عبارتند از:
- قرمزی بازو
- سفتی
- تورم
- تورم غدد لنفاوی زیر بغل
علت بازو درد چیست؟
تنگی عصب
علل بروز بازو درد و علائم همراه آن میتواند شدتی از خفیف تا شدید داشته باشد. علل احتمالی بازو درد عبارتند از:
تنگی عصب هنگامی به وجود میآید که فشار زیادی به وسیلهی نواحی که ذکر میشود به عصب وارد شود:
- استخوان
- ماهیچه
- غضروف
- تاندون
سایر علائم عبارتند از:
- احساس سوزن سوزن شدن
- بیحسی
- درد شدید
- ضعف عضلانی
اگر از علائم مربوط به تنگی عصب رنج میبرید و نیاز به مشورت با پزشک دارید، پیشنهاد میکنیم از از طریق تماس تلفنی با پزشک با پزشک متخصص ارتوپد ارتباط برقرار کنید و در سریعترین زمان بهترین مشاوره را دریافت کنید.
کشیدگی رباط
کشیدگی رباط که به آن «پیچخوردگی» یا «رگ به رگ شدن» نیز گفته میشود، عبارت است از کشیدگی یا پارگی رباطها یا تاندونها. کشیدگیهای رباط از جراحات بسیار رایج به شمار میرود.
کشیدگی رباط خفیف را میتوان در خانه با برخی تمهیدات و درمانهای خانگی درمان کرد. اما در موارد حاد نیاز به عمل جراحی وجود دارد. علائم شایع کشیدگی رباط میتواند شامل تورم، کبودی، حرکات محدود و بیثباتی در مفصل باشد.
تاندونیتها
تاندونیت یا التهاب تاندون معمولا در شانه، آرنج و مچ دست به وجود میآید. تاندونیت میتواند از خفیف تا شدید متفاوت باشد. علائم دیگر تاندونیت میتواند شامل تورم خفیف، حساسیت و درد شدید باشد.
پارگی کلاهک گرداننده
مشکل پارگی کلاهک گرداننده (روتاتور کاف) بیشتر در افرادی با مشاغل خاص مانند نقاشان ساختمانی یا بازیکنان بیسبال بروز پیدا میکند که در امور روزمره حرکات مکرر دست در بالای سر را انجام میدهند. علائم پارگی کلاهک گرداننده شامل درد شدید در شانه و ضعف بازو است.
شکستگی استخوان
شکستگیهای استخوان نیز میتواند باعث درد شدید در بازو شود. ممکن است هنگام شکستن استخوان صدایی شبیه تلق را بشنوید. علائم شکستگی استخوان عبارتند از:
- ورم
- کبودی
- درد شدید
- ناهنجاریهای قابلمشاهده
- ناتوانی در چرخاندن کف دست
روماتیسم مفصلی
روماتیسم مفصلینوعی اختلال مزمن است که در اثر التهاب بروز پیدا کرده و در وهلهی اول روی مفاصل تأثیر میگذارد. علائم شایع عبارتند از:
- مفاصل گرم و حساس
- تورم مفاصل
- سفتی مفاصل
- خستگی
آنژین
آنژین همان درد قفسه سینه است که در هنگامی اکسیژن کافی به قلب نمیرسد بروز پیدا میکند. آنژین میتواند باعث به وجود آمدن درد در بازو،شانه و همینطور فشار در سینه، گردن و کمر شود. بروز آنژین معمولا نشانهای از بروز یک مشکل حاد قلبی است. سایر علائم و نشانههای آنژین میتواند شامل موارد زیر باشد:
- درد قفسه سینه
- حالت تهوع
- تنگی نفس
- سرگیجه
سکتهقلبی
سکته قلبی هنگامی به وجود میآید که انتقال خون به قلب به دلیل انسداد شرائین قطع میشود. چنانچه اکسیژنرسانی از سر گرفته نشود، بخشهایی از سلولها و عضلات قلب میمیرند. هنگامی که فرد دچار سکته قبل میشود، ممکن است:
- درد در یک یا هر دو بازو
- تنگی نفس
- درد در نواحی فوقانی بدن
- حالت تهوع
- عرق سرد
- درد قفسه سینه
- سرگیجه
شما میتوانید هرگونه سوال در رابطه با درد بازوها را در بخش سیستم مشاوره متنی(پرسش پاسخ) دکتردکتر بنویسید تا توسط پزشک در کوتاهترین زمان ممکن به سوالات شما پاسخ داده شود.
راههای تشخیص درد بازو
پزشک معالج شما در ابتدا احتیاج دارد که علت اصلی بروز بازو درد را برای درمان آن پیدا کند. پزشک ابتدا یک معالجه بالینی را انجام داده و از شما در مورد فعالیتها، آسیبهای احتمالی و علائم و نشانههای سوال میکند.
پزشک معالج شما ممکن است بر اساس علائم آزمایشهای زیر را برای تشخیص علت بروز بازو درد تجویز کند:
- پزشک ممکن است که از شما بخواهد که بازوهای خود را بلند کرده یا حرکات سادهای را انجام دهید تا دامنهی حرکت بازوهای شما را ارزیابی کند. این نوع معاینات میتواند به پزشک در شناسایی محل و علت بروز درد و جراحت احتمالی کمک کند.
- آزمایش خون هم به پزشک کمک میکند تا بیماریها یا عوارض احتمالی که ممکن است موجب درد بازو شدهاند از جمله دیابت یا عارضهای که موجب التهاب مفاصل شده را تشخیص دهد.
- آزمایش اشعه ایکس نیز میتواند به پزشک کمک کند تا شکستگی استخوان را تشخیص دهد.
- اگر پزشک احتمال دهد که بازو درد شما ممکن است با مشکلات قلبی مرتبط است، احتمال دارد که آزمایشهای برای بررسی عملکرد قلب و بررسی جریان خون به عضله قلب تجویز کند.
- دستگاه سونوگرافی از امواج فراصوت برای تصویربرداری اعضای بدن استفاده میکند و میتواند به پزشک کمک کند تا مشکلات مفاصل، رباط و تاندونها را تشخیص دهد.
- پزشک ممکن است که از سیتی اسکن و امآرآی برای تصویربرداریهای دقیقتری از بافتهای نرم و استخوانی استفاده کند تا مشکلات احتمالی را تشخیص دهد.
چه زمانی درد بازو میتواند خطرناک باشد؟
بیشتر اوقات بازو درد نشانهی عارضهای حاد نیست که نیاز به فوریتهای پزشکی داشته باشد. در بسیاری از موارد، میتوان بازو درد را با درمانهای خانگی درمان کرد. با این حال، در برخی موارد نیاز است که به فوریتهای پزشکی مراجعه کرد. چنانچه گمان میکنید که سکته یا بیماری قلبی دیگر ممکن است دلیل بروز بازو درد شما باشد، بهتر است هرچه سریعتر با اورژانس و فوریتهای پزشکی تماس بگیرید. علائم دیگر سکته قلبی شامل موارد زیر است:
- درد قفسه سینه یا فشار
- درد در ناحیه کمر، گردن یا نواحی فوقانی بدن
- سرگیجه
- سبکی سر
- حالت تهوع
- تنگی نفس
چنانچه گمان میکنید که بازو درد شما بر اثر شکستگی استخوان بازو به وجود آمده، بهتر است که با اورژانس و فوریتهای پزشکی تماس بگیرید.
سایر علائم شکستگی استخوان بازو شامل موارد زیر است:
- درد شدید
- ناهنجاریهای در بازو یا مچ دست
- عدم توانایی خم کردن یا چرخاندن بازو، دست یا انگشتان
درمان درد بازو
درمان درد بازو بسته به علت و شدت آن متفاوت است.
درمان بازو درد میتواند شامل موارد زیر باشد:
مسکن: در برخی موارد بازو درد ممکن است به قدری شدید باشد که پزشک برای کاهش درد داروهای مسکن را برای شما تجویز کند.
داروهای ضدالتهاب: برای کاهش درد ناشی از التهاب، داروهای ضدالتهابی مانند داروهای کورتیکواستروئید میتوانند به کاهش علت التهاب و درد آن کمک کنند. داروهای ضدالتهاب به صورت داروهای خوراکی، تزریقی و تزریق سرم در دسترس قرار دارند.
فیزیوتراپی: ممکن است درمان بازو درد به خصوص در شرایطی که فرد محدودهی حرکتی محدودی داشته باشد، نیاز فیزیوتراپی داشته باشد.
عمل جراحی: در موارد شدید بازو درد ممکن است نیاز به عمل جراحی ضروری باشد. مواردی مانند پارگی رباطها یا شکستگی استخوان میتواند از این دست باشد.
درمانهای خانگی برای درد بازو
علاوه بر داروهایی که پزشک میتواند برای بازو درد تجویز کند، میتوان از برخی درمانهای خانگی در منزل هم استفاده کرد که شامل موارد زیر هستند:
استراحت
خیلی اوقات تمام چیزی که ممکن است بدن شما به آن احتیاج داشته باشد، استراحت است. به ناحیهای که در آن احساس درد میکنید کاملا استراحت داده و از ورزش و حرکات شدید خودداری کنید.
یخ
گذاشتن یخ روی محل جراحت میتواند موجب کاهش تورم و التهاب شود. یک کمپرس یخ یا کیسه یخی را درون حولهای بگذارید و به مدت ۲۰ دقیقه بر روی ناحیهای که درد دارید بگذارید. حداقل نیم ساعت بین گذاشتن کمپرسهای یخ فاصله بگذارید.
مسکنهای بدون نسخه
چنانچه درد شما خفیف است و نیازی به مراجعه به پزشک ندارید، میتوانید از برخی داروهای بدون نسخه مانند آسپرین یا ایبوپروفن استفاده کنید. مراقب باشید مصرف این داروها از مقدار توصیه شده و ایمنی فراتر نرود.
فشردهسازی
بستن نواحی آسیب دیده با نوار فشاری یا باند پلاستیکی میتواند به کاهش ورم کمک کرده، مانع از کشیدگی مفصل شده و موجب بهبودی بازو درد شود.
بالا نگه داشتن دست
در موارد زیادی میتوانید برای کاهش بازو درد، سطح دست خود را بالا نگه دارید. این کار موجب میشود که جریان خون در دستها افزایش پیدا کرده و روند بهبودی بازو درد نیز تسریع پیدا کند.
اما چنانچه هر یک از راهکارهای فوق باعث بدتر شدن بازو درد شد، سریعا درمانهای خانگی خود را متوقف کرده و با پزشک تماس بگیرید.
راههای پیشگیری از درد بازو
در بسیاری از موارد، بازو درد به دلیل آسیبدیدگی یا عارضهای قابل پیشگیری به وجود میآید. برای پیشگیری از آسیبدیدگی و درد مفاصل موارد زیر را رعایت کنید:
- قبل از اینکه ورزش را شروع کنید، به اندازه کافی حرکات کششی انجام دهید.
- برای پیشگیری از آسیبدیدگی حتما در هنگام ورزش فرم صحیح بدنی را رعایت کنید.
- در هنگام ورزش از لوازم پوششی و حفاظتی استفاده کنید.
- فرم مناسب خود را نگه دارید.
- در بلند کردن اجسام دقت کنید.
چنانچه با وجود این کارها بازو درد همچنان ادامه داشت، بهتر است به پزشک مراجعه کنید.
منبع:
از کدام خدمات دکتردکتر استفاده کنیم؟
نوبتدهی اینترنتی
اگر شما هم در خصوص مشکل خود نیاز به پزشک دارید با استفاده از امکان نوبتدهی اینترنتی میتوانید به راحتی برای مراجعه حضوری، در روز و ساعت دلخواه خود، نوبت دریافت کنید. برای دریافت نوبت اینترنتی از پزشک متخصص ارتوپد روی دکمه زیر کلیک کنید.
ویزیت تلفنی
گاهی اوقات دسترسی به پزشک سخت و هزینهبر است. شما با استفاده از امکان ویزیت تلفنی میتوانید به راحتی برای دریافت مشاوره تلفنی از پزشک مورد نظرتان، نوبت دریافت کنید. برای برقراری تماس تلفنی با پزشک متخصص ارتوپد دلخواهتان روی دکمه زیر کلیک(یا لمس) کنید.
پرسش و پاسخ پزشکی
شما با استفاده از امکان پرسش و پاسخ با پزشک میتوانید در هر ساعتی از شبانه روز پرسش پزشکی خود را مطرح کنید و پاسخ معتبری از پزشک دریافت کنید. برای ثبت سوال پزشکی خود روی دکمه زیر کلیک(یا لمس) کنید.