پرچم المپیک اولین بار در کدام ورزشگاه المپیک به اهتزاز درآمد را از سایت نکس 98 دریافت کنید.
آشنایی با پرچم المپیک
این پرچم در واقع بر ایده جهانی بودن رقابتهای المپیک انگشت میگذارد. پنج حلقه، نماد گردهمایی مردم پنج قاره.پرچم المپیک، پرچمی سفید با پنج حلقه رنگی. رنگ حلقهها عبارتند از آبی، زرد، سیاه، سبز و قرمز.
پیر کوبرتن، "پدر بازیهای المپیک مدرن" ، مفهوم این پرچم را چنین شرح میدهد: «این طراحی در واقع یک طراحی سمبلیک است. پنج حلقه پرچم المپیک، سمبل پنج قاره جهان هستند که مردم آنها در المپیک گرد هم میآیند. شش رنگ موجود در پرچم (به همراه سفید پسزمینه) همان شش رنگی هستند که هم اکنون (۱۹۳۱ میلادی) در تمام پرچمهای ملی کشورها در وجود دارند».
بر اساس گفتههای کوبرتن، شش رنگ موجود در پرچم المپیک، نماد "مردم" جهان هستند. بنابراین، این باور اشتباه را باید بهدست فراموشی سپرد که هر حلقه، نماد یکی از قارههاست.
پیر کوبرتن فرانسوی (۱۸۶۳-۱۹۳۷) مربی علوم تربیتی، مورخ، برنده جایزه نوبل و فعال حوزه ورزش بود که پدر بازیهای المپیک مدرن نامیده میشود. کمیته بینالمللی المپیک به ابتکار کوبرتن در سال 1894 پایهگذاری شد. دو سال بعد و به همت این کمیته، نخستین دوره رقابتهای المپیک در آتن یونان، خاطرات هزاران ساله رقابتهای المپیک یونان باستان را از دل خاک بیرون کشید.
پرچم المپیک در آغاز این بازیها و در جشن افتتاحیه، به ورزشگاه محل برگزاری رقابتها آورده میشود. از زمان بازیهای المپیک ۱۹۶۰ که در رم ایتالیا برگزار شد، پرچم بهصورت افقی وارد ورزشگاه میشود و سپس به احتزاز درمیآید. حمل پرچم به داخل ورزشگاه، توسط قهرمانان صاحبنام ورزشی یا افراد مشهور صورت میگیرد. افرادی که بهعنوان مثال در عرصه اجتماعی خدمات شایستهای انجام دادهاند.
پرچم پس از ورود به ورزشگاه به احتزاز در میآید و تا روز پایانی المپیک و در طول همه بازیها برافراشته نگهداشته میشود. زمانی که پرچم المپیک پایین کشیده شود بدان معنا است که بازیهای المپیک به پایان رسیدهاند.
در پایان رقابتها، شهردار شهری که المپیک آن پایان یافته، پرچم را به مقامات شهری که بناست المپیک بعدی در آن برگزار شود، تحویل میدهد.
تاریخچه تولد پرچم المپیک
کوبرتن در صحبتهای خود اشاره میکند که پرچم المپیک نماد حضور تمام ملل از تمام قارههای جهان است. با وجود این از زمان شکلگیری بازیهای المپیک به اصطلاح "مدرن" در سال ۱۸۶۰ در آتن، اولین دورهای که شرکتکنندگان از تمام قارهها حضور داشتند، المپیک ۱۹۱۲ در استکهلم سوئد بود.
یک سال پس از این تاریخ، در سال ۱۹۱۳، برای اولین بار پنج حلقه رنگین به عنوان پرچم، توسط کوبرتن متولد شدند. وی این حلقهها را با دست کشید و به پنج رنگ مختلف رنگآمیزی کرد تا "نماد حضور ملل مختلف از تمام قارهها باشند": این شرحی بود که وی در گزارش المپیک خود در اوت ۱۹۱۳ بر حلقههای رنگین داد. کوبرتن درسال ۱۹۱۴ در کنگره المپیک در شهر پاریس این نماد المپیک را رسماً معرفی کرد.
وقوع جنگ اول جهانی مانع آن شد تا افتتاحیه بازیها طبق برنامه در سال ۱۹۱۶ در برلین جشن گرفته شود. چهار سال بعد بود که باز هم پرچم المپیک در کشور بلژیک به احتزاز درآمد.
مفهوم جهانی بودن این رقابتها که در قالب حلقهها و پرچم متبلور میشود، زاییده ایدهای نو در سالهای آغازین سده بیستم میلادی است. ایدهای که وحدت ملتهای جهان را پررنگتر جلوه میدهد و در مقابل ملیتگرایی افراطی و رقابت ناسالم کشورها موضعگیری میکند.
منبع: دویچهوله
منبع مطلب : www.hamshahrionline.ir
نمایشگاه - سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران
اسناد المپيك، به مناسبت برگزاري رقابت هاي المپيك 2016 «ريو»
مقدمه
يونانيان باستان جشن هاي مذهبي موسوم به المپيك را براي احترام به خداي خود زئوس و در صحن المپيا برگزار مي كردند. مردان آزاد كه وقت و ثروت كافي داشتند مي توانستند در آن شركت كنند. دوره هاي اوليه فقط شامل مسابقه هاي دو بود ولي به مرور برخي از رشته ها مانند كشتي، بوكس و ورزش هاي پنجگانه نيز به آن اضافه شد. در پايان هر رقابت حلقه تاج ساخته از شاخ زيتون بر سر برندگان گذاشته مي شد.
المپيك از سال 776 قبل از ميلاد آغاز و هر چهار سال يكبار تكرار مي شد. يونانيان فاصلة بين دو دوره را المپيا مي ناميدند. برگزاري رقابت ها تا سال 394 بعد از ميلاد ادامه داشت. در اين سال به دستور تئودوسيوس دوم، امپراطور روم تعطيل شد.
پس از وقفه اي 1500 ساله، بازي هاي المپيك با كاوش هاي كورتيوس، باستان شناس آلماني در تپه هاي المپيا و تلاش هاي پيگير «بارون دو كوبرتن» احيا شد. دوكوبرتن در 1889م. همايشي در پاريس برپا و بازي هاي المپيك را با الهام از همنام باستاني آن احيا كرد. او شعار المپيك را سريعتر، بالاتر و قوي تر قرار داد.
نخستين المپيك دورة جديد در 1896م. و در آتن برگزار شد و پس از آن هر 4 سال يكبار رقابت ها در شهرهاي تعيين شده برگزار مي شود و فقط سه دوره از بازي ها به دليل تلاقي با جنگ هاي جهاني انجام نشد.
در حال حاضر مسابقات المپيك به صورت تابستاني و زمستاني و در فاصله دو ساله از هم برگزار مي شود. از المپيك تابستاني 1960م. بازيهاي المپيك معلولان با نام پاراالمپيك نيز به المپيك تابستاني اضافه شد.
چندين سازمان بين المللي در برگزاري بازي ها نقش ايفا مي كنند كه با هم نهضت المپيك را تشكيل مي دهند كه كميتة بين المللي المپيك مهمترين آنهاست. اين كميته مسئول حل مشكلات، تعيين شهر ميزبان و مسئول تصميم گيري هاي مهم و برنامه ريزي براي رقابت هاست. رقابت هاي دورة جديد به نسبت باستان خود در برخي موارد گسترش يافته و در مواردي تغيير كرده است. و كميتة بين المللي المپيك به عنوان مسئول برگزاري در هر دوره پيشنهادهاي دريافتي را بررسي و در صورت تأييد اجرايي مي كند.
امروزه در رقابت هاي المپيك برنامه هاي مختلفي به اجرا در مي آيد كه برخي از آن ها عبارتند از: مراسم افتتاحيه: در اين مراسم نمايشي از فرهنگ و هنر شهر ميزبان به نمايش گذاشته مي شود و سپس كشورهاي شركت كننده در رقابت ها رژه مي روند. بر طبق سنت المپيك ورزشكاران يوناني در ابتدا و ورزشكاران كشور ميزبان در انتهاي گروه رژه قرار مي گيرند و ساير كشورها به ترتيب الفباي لاتين در ورزشگاه اصلي المپيك رژه مي روند.
مراسم اختتاميه ابتدا با ورود حمل كنندگان پرچم از هر كشوري در يك رديف آغاز مي شود و به دنبال آنها ساير ورزشكاران بدون هيچ نشانه اي همراه با هم رژه مي روند. اين برنامه از المپيك 1956 به پيشنهاد دانش آموزي از ملبورن به اجرا درآمد و با اين هدف ورزشكاران كشورهاي مختلف در كنار يكديگر يك ملت خواهند بود.
پرچم بازي هاي المپيك پنج حلقة به هم پيوسته به رنگ هاي آبي، زرد، سياه، سبز و قرمز در زمينه اي سفيد رنگ است. حلقه هاي المپيك نماد 5 قاره است كه براي اولين بار در المپيك 1920 «آنتورپ» بلژيك به اهتزاز درآمد. مراسم روشن كردن مشعل المپيك به دوران باستان برمي گردد. مشعل سمبل مرگ و تولد دوبارة قهرمانان يونان بود كه در آغاز رقابت ها روشن و در طول مسابقات مي سوخته است. در المپيك اوليه مشعل دست به دست نمي شد. در المپيك 1930 برلين براي اولين بار مراسم دست به دست شدن مشعل انجام شد. در حال حاضر براي هر المپيك يك مشعل جديد در محل اصلي المپياي يونان روشن مي شود و پس از گرداندن آن در سراسر يونان به شهر ميزبان تحويل داده مي شود. مشعل پس از آنكه دور تا دور كشور ميزبان گردانده شد به وسيلة نفر آخر كه معمولا يكي از ورزشكاران موفق و برجسته كشور ميزبان است به ورزشگاه اصلي منتقل و تا روز اختتاميه روشن مي ماند.
رقابت هاي المپيك 2016 ريودوژانيرو از 5م آگوست تا 21م آگوست(15م مرداد تا 31م مرداد) در ريودوژانيروي برزيل برگزار مي شود. به همين مناسبت ادارهكل اطلاعرساني و ارتباطات(گروه ارتباطات آرشيوي) گزيدهاي از اسناد مرتبط با المپيك را در 18 عنوان و 33 برگ انتخاب و در وبگاه سازمان به نمايش گذاشته است.
منبع مطلب : www.nlai.ir
جواب کاربران در نظرات پایین سایت
مهدی : نمیدونم, کاش دوستان در نظرات جواب رو بفرستن.
میخواهید جواب یا ادامه مطلب را ببینید ؟