اندازه طبیعی غدد لنفاوی کشاله ران
نویسنده : علی بجنوردی | زمان انتشار : 26 تیر 1400 ساعت 11:22
ورم غدد لنفاوی کشاله ران نشانه وجود یک عفونت و یا سلول های غیر طبیعی می باشد. گره های لنفاوی در مقابله با عفونت ها به بدن کمک می کنند. این غدد ریز به عنوان فیلتر عمل کرده و باکتری ها، ویروس ها و سایر عوامل بیماری زا را به دام می اندازند تا از آلوده شدن سایر قسمت های بدن جلوگیری شود.
عرض گره های لنفاوی به طور معمول کمتر از ½ اینچ است که تقریبا به اندازه یک نخود می باشد. آنها می توانند رشد قابل توجهی داشته باشند، حتی گاهی اوقات به اندازه یک توپ تنیس رشد می کنند.
به غدد لنفاوی کشاله ران، غدد لنفاوی کشاله ران گفته می شود. گره های مورم در کشاله ران می تواند در اثر آسیب دیدگی یا عفونت پوستی مانند پای ورزشکار ایجاد شوند. عفونت های مقاربتی (STI) و سرطان نیز می توانند باعث ورم غدد لنفاوی در کشاله ران شوند.
غدد لنفاوی چیست؟
به طور طبیعی، غدد لنفاوی کوچک، بدون درد هستند و هنگام لمس زیر پوست حرکت می کنند. بیشتر اوقات، گره های لنفاوی در یک منطقه، نزدیک به محل آسیب یا عفونت مورم می شوند. وقتی بیش از یک ناحیه از گره ها ورم پیدا کند، به آن لنفادنوپاتی عمومی گفته می شود.
برخی از عفونت ها و سرطان ها به احتمال زیاد باعث ورم مناطق مختلف غدد لنفاوی از جمله لنفوم، لوسمی و ایدز می شوند. سرخک، شرایطی که بر سیستم ایمنی بدن تأثیر می گذارد و همچنین داروهای خاص نیز می توانند باعث لنفادنوپاتی عمومی شوند.
ورم غدد لنفاوی با چه علائمی همراه است؟
یک غدد لنفاوی بزرگتر از 0.4 اینچ یا قطر 1 سانتیمتر غیرعادی تلقی می شود. گره های لنفاوی مورم ممکن است در لمس دردناک باشند و بسته به علت، پوست روی آنها قرمز و ملتهب به نظر می رسد. اگر گره های مورم به دلیل عفونت یا آسیب کمتری در بدن باشد، می تواند منجر به بروز برخی علائم زیر شود:
- تب
- خارش
- قرمزی و ورم پوست
- ترشحات واژن یا آلت تناسلی مرد
- تاول های پوستی یا زخم های دستگاه تناسلی یا اطراف آن
- بثورات پوستی، سوزش، یا آسیب در نزدیکی اندام تناسلی و یا پایین تر
در برخی از شرایط ورم غدد لنفاوی می تواند نشان دهنده و علائمی از سرطان باشد. این شرایط عبارتند از:
- خستگی
- تب مداوم
- عرق شبانه
- لنفادنوپاتی عمومی
- کاهش وزن بدون دلیل
- ورم غدد لنفاوی بیش از دو هفته
- گره های سخت و ثابت یا غیرقابل حرکت
- گره هایی که به سرعت در حال رشد هستند.
علت ورم غدد لنفاوی کشاله ران چیست؟
غالباً ورم غدد لنفاوی کشاله ران ناشی از عفونت یا آسیب دیدگی در قسمت تحتانی بدن است که می تواند شامل قسمت های مختلف بدن شود، از جمله:
- پا و کشاله ران
- دستگاه تناسلی
- مجاری ادراری
برخی از علت های ورم غدد کشاله ران عبارتند از:
- پای ورزشکار:پای ورزشکار، عفونت قارچی است که معمولاً با بثورات پوستی بین انگشتان پا شروع می شود.
- خارش کشاله: خارش کشاله، یک عفونت قارچی است که باعث ایجاد بثورات قرمز و خارش دار در ناحیه کشاله ران خواهد شد.
- عفونت مخمر واژن یا آلت تناسلی مرد: یک عفونت شایع ناشی از رشد بیش از حد قارچ کاندیدا است.
- عفونت مجاری ادراری (UTI): عفونت رایجی است که می تواند بر روی هر قسمت از دستگاه ادراری تأثیر بگذارد.
- سلولیت: سلولیت یک عفونت پوستی شایع و بالقوه جدی است که اغلب در ناحیه پایین پا تأثیر می گذارد و باعث قرمزی و ورم می شود.
- بالانیت: بالاتیت تحریک پوستی در پوست ختنه گاه و سر آلت تناسلی مرد که در کسانی که ختنه نشده اند بیشتر دیده می شود.
- پروستاتیت:پروستاتیت ورم غده پروستات است که می تواند در اثر عفونت باکتریایی یا آسیب ایجاد شود
- سیستیت:سیستیت همان ورم مثانه که بیشتر در اثر عفونت ادراری ایجاد می شود، اما همچنین می تواند توسط برخی از داروها یا محصولات بهداشتی تحریک کننده نیز ایجاد شود.
- تبخال دستگاه تناسلی: STI تبخال دستگاه تناسلی که اغلب با علائم شبیه آنفولانزا و ورم غدد لنفاوی در کشاله ران، قبل از شروع تاول های دستگاه تناسلی شروع می شود.
- سوزاک: یک نوع عفونت مقاربتی بسیار شایع است که اغلب علائمی ایجاد نمی کند، اما می تواند باعث ترشح و ادرار دردناک شود.
- سفلیس: یک بیماری عفونت مقاربتی جدی که با زخم شروع شده و به صورت مرحله ای ایجاد می شود و در صورت عدم درمان به عوارض جدی منجر می شود.
- ایدز: ایدز یک نوع بیماری ویروسی است که بر سیستم ایمنی بدن تأثیر می گذارد و با علائم شبیه آنفولانزا و ورم غدد لنفاوی آغاز می شود.
آیا ورم غدد کشاله ران می تواند نشانه سرطان باشد؟
در موارد نادر، ورم غدد لنفاوی در کشاله ران می تواند به دلیل سرطان باشد. سرطان در کمر، لگن و اندام تحتانی می تواند به غدد لنفاوی کشاله ران انتشار یابد.
برخی از انواع این سرطان ها که منجر به بروز ورم غدد لنفاوی در ران می شوند، عبارتند از:
- سرطان ملانوم (پوستی)
- سرطان بیضه
- سرطان تخمدان
ورم غدد لنفاوی همچنین می تواند به دلیل سایر سرطان ها مانند لنفوم و لوسمی رخ دهد. این نوع سرطان ها به احتمال زیاد باعث ورم مناطق مختلفی از گره ها می شوند. اختلالات نقص ایمنی و عفونت ها، مانند مونونوکلئوز و آبله مرغان نیز می توانند باعث بروز این وضعیت شوند.
علت ورم غدد لنفاوی در کشاله ران را چگونه تشخیص دهیم؟
برای تشخیص علت ورم غدد لنفاوی در کشاله ران باید به پزشک مراجعه شود، پزشک از سابقه پزشکی و جنسی فرد سوال می کند؛ و در مورد علائم، از جمله مدت طولانی مورم شدن غدد لنفاوی، سوالاتی را از بیمار می پرسد.
از آنجا که برخی از داروها می توانند باعث لنفادنوپاتی شوند، پزشک همچنین ممکن است از سابقه بیماری و یا دارو های مصرفی فرد سوالاتی را بپرسد.
همچنین در صورت نیاز، پزشک می تواند آزمایشات بالینی را تجویز کند، از جمله:
- معاینه فیزیکی: پزشک به بررسی ورم غدد لنفاوی از نظر اندازه، قوام، درد و گرما می پردازد. آنها همچنین سایر لنفادنوپاتی و علائم عفونت و بیماری، از جمله عفونت های عفونتی STI را بررسی می کنند.
- آزمایش ادرار: پزشک می تواند آزمایش ادرار را برای بررسی علائم عفونت ادراری یا عفونت دیگر، از جمله عفونت های مقاربتی تجویز کند.
- تست پاپ اسمیر: با آزمایش پاپ اسمیر، دهانه رحم را از نظر وجود سلول های غیر طبیعی و سرطان دهانه رحم بررسی می شود.
- آزمایش HPV: آزمایش HPV یا همان ویروس پاپیلومای انسانی که ممکن است انجام شود HPV. با سرطان ولو، واژن، دهانه رحم و مقعد مرتبط باشد.
- آزمایش STI: در صورت مشکوک به عفونت های مقاربتی، ممکن است همراه با سواب های دهنه رحم و نمونه های ادرار و خون، سواب های مجرای ادرار و سایر ازمایشات عفونت مقاربتی نیز انجام شود.
- آزمایش خون: برخی ازمایش های خون می تواند به تشخیص یک بیماری زمینه ای از جمله عفونت و سرطان خون کمک کند. پزشک از طریق آزمایش خون به وجود ورم غدد پی می برد. این ممکن است شامل شمارش کامل خون (CBC)، کشت خون و آزمایشات HIV باشد.
- آزمایشات تصویر برداری: پزشک ممکن است یک یا چند نوع آزمایش تصویربرداری را برای تشخیص محل احتمالی عفونت یا تعیین محل تومورها تجویز کند. آزمایشات تصویربرداری می تواند شامل سونوگرافی از شکم، لگن و کشاله ران یا سیتی اسکن از ناحیه آسیب دیده باشد.
- نمونه برداری از غدد لنفاوی: اگر از آزمایش های دیگر نتیجه کاملی حاصل نشود یا به سرطان مشکوک باشد، پزشک ممکن است نمونه برداری را توصیه می کند و یک نمونه از یک گره لنفاوی یا یک غدد لنفاوی کامل برداشته شود. پزشک معمولاً بزرگترین غدد لنفاوی را بافت برداری یا بیوپسی می کند.
ورم غدد کشاله ران چگونه درمان می شوند؟
ورم غدد لنفاوی در کشاله ران، یک بیماری نیست بلکه یک علامت است. این وضعیت می تواند نشان دهنده یک بیماری زمینه ای باشد. بر همین اساس درمان بستگی به علت ورم گره ها دارد. اگر عفونت دلیل وضعیت شما باشد باشد، درمان به نوع عفونت بستگی دارد و ممکن است شامل یک درمان موضعی، درمان خوراکی یا ترکیبی از هر دو باشد.
درمان های دارویی غدد ورمی در کشاله ران، عبارتند از:
- د ویروس درمانی برای بیماری ایدز
- آنتی بیوتیک های موضعی برای عفونت پوست
- اروهای ضد ویروسی برای تبخال دستگاه تناسلی
- درمان های عفونت مخمر OTC، مانند کرم ها یا شیافها
- آنتی بیوتیک خوراکی برای عفونت ها، از جمله عفونتهای مقاربتی
- کرم ضد قارچ OTC یا داروهای بدون نخسه برای خارش کف پا یا خارش کشاله
اگر سرطان باعث ورم غدد لنفاوی شده باشد، درمان بستگی به نوع سرطان، مرحله و سن و سلامت کلی فرد دارد. درمانها ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- پرتو درمانی
- ایمونوتراپی
- عمل جراحی
- درمان هدفمند
- شیمی درمانی
- پیوند سلول های بنیادی
در ورم گره های کشاله ران چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟
گره های لنفاوی متورم معمولاً با درمان شرایط زمینه ای به حالت طبیعی برمی گردند. به عنوان مثال، اگر به عفونت پوستی جزئی مانند پای ورزشکار مبتلا هستید، پس از درمان عفونت، غدد لنفاوی باید به اندازه طبیعی خود برگردند؛ اما هر گونه توده در کشاله ران باید توسط پزشک ارزیابی شود. بر همین اساس بهتر است در این موارد به پزشک مراجعه کنید:
- ورمی که بیش از دو هفته وجود دارد یا بزرگ می شود.
- ورم بدون دلیل مشخصی مانند عفونت پوستی یا آسیب دیده
- مواردی که فرد در معرض عفونت های مقاربتی قرار گرفته است.
- گره های لنفاوی، احساس سفتی ایجاد کرده و یا حرکت نمی کنند.
- ورم همراه با تب مداوم، کاهش وزن غیر قابل توضیح یا تعریق شبانه است.
منبع:
https://www.healthline.com/health/swollen-lymph-nodes-in-groin